0228526835 maandag t/m donderdag van 09:00 tot 16:00 uur info@coffeexperts.eu

Weergaven: 12

Koffie Fusion #003: Plantaardige (slag)room kokosmelk

Deze Koffie Fusion #003: Plantaardige (slag)room kokosmelk is eigenlijk een vreemde eend in de bijt, maar hoort toch beschreven te worden. Het is immers belangrijk om ook mensen met een veganistische leefstijl de mogelijkheid te bieden om van onze recepten te genieten.

 

Plantaardige vervangers van melk of yoghurt zijn er in overvloed. Plantaardige slagroom is lastiger te vinden, maar bestaat wel degelijk. Wil je gemak? Kies dan voor de kant-en-klare plantaardige slagroom uit de supermarkt of biologische winkel. Wil je iets minder gemakkelijk, maar wellicht veel lekkerder? Probeer dan deze Koffie Fusion #003: Plantaardige (slag)room kokosmelk.

 

Wat is kokosmelk precies?

Kokosmelk, ook wel klappermelk genoemd, is een ondoorzichtige, melkwitte vloeistof die gewonnen wordt uit het kiemwit van volgroeide kokosnoten. Allereerst heeft kokosmelk een matte structuur en een rijke smaak vanwege het hoge gehalte aan kokosolie. Bovendien is kokosmelk een traditioneel ingrediënt in gerechten uit Zuidoost-Azië, Oceanië en Oost-Afrika. Daarnaast wordt het eveneens gebruikt in het Caribisch gebied, tropisch Latijns-Amerika en West-Afrika, waar tijdens het koloniale tijdperk kokosnoten werden geïntroduceerd.

Kokosmelk wordt echter niet direct uit de noot gehaald. Integendeel, het wordt verkregen door het kiemwit met water te vermengen en dit mengsel vervolgens met een doek uit te persen. Het resultaat is een aromatische, melkachtige vloeistof met een vetgehalte van ongeveer 17 tot 25%. Vanwege het hoge gehalte aan kokosolie is kokosmelk rijk aan calorieën en verzadigde vetten. Bovendien wordt kokosmelk in ontwikkelingslanden op kleine industriële schaal geproduceerd en wereldwijd geëxporteerd in conserven.

Kokosmelk is daarnaast een belangrijke melkvervanger en kan dus rechtstreeks gedronken worden. Bovendien staat een gezoet, geraffineerd kokosmelk product dat oorspronkelijk uit Puerto Rico afkomstig is, bekend als kokosroom of santen. Dit wordt gebruikt in desserts en dranken zoals pina colada.

 

Ingrediënten:

 

  • Kokosmelk (uit de koelkast)
  • Een mixer of garde
  • Optioneel: Vanille-extract of poedersuiker (voor zoetheid)

 

 

Werkwijze:

  • Plaats de kokosmelk in de koelkast voor minstens 6 uur, of tot de kokosmelk gescheiden is in een dikke laag room bovenop een dunne laag kokoswater onder.
  • Open het pak/blik en schep alleen de dikke laag room in een kom of mengkom.
  • Gooi het kokoswater weg of bewaar het voor een ander gebruik.
  • Voeg optioneel vanille-extract of poedersuiker toe voor zoetheid naar smaak.
  • Klop de room met een mixer of garde op een medium tot hoge snelheid totdat deze stijf is.
  • Serveer of bewaar in de koelkast tot gebruik.

PRO TIP:

Om ca. 250 gram plantaardige (slagroom) van kokosmelk te krijgen hebben wij 2 pakjes van 250 ml kokosmelk gebruikt en 10 gram poedersuiker.

* Let op: Slagroom gemaakt van kokosmelk verschilt aanzienlijk van gewone slagroom. Houd er rekening mee dat de smaak en textuur niet hetzelfde zullen zijn.

Kokosmelk Slagroom 00
Kokosmelk Slagroom 01
Kokosmelk Slagroom 02
Kokosmelk Slagroom 03
Kokosmelk Slagroom 04
Kokosmelk Slagroom 05
Kokosmelk Slagroom 06
Kokosmelk Slagroom 07
Kokosmelk Slagroom 08
Kokosmelk Slagroom 09
Kokosmelk Slagroom 10
Kokosmelk Slagroom 11

10% KORTING op alle koffie aankopen.

10FBF3GSJ

Per klant is deze kortingscode éénmalig te gebruiken.

10% INTRODUCTIE KORTING

You cannot copy content of this page