0228526835 maandag t/m donderdag van 09:00 tot 16:00 uur info@coffeexperts.eu

Weergaven: 4

percolator

PERCOLATOR (MOKKAPOT)

Een mokkapot, ook wel bekend als een percolator of espressopot, is een iconisch koffiezetapparaat dat gebruikt wordt om een rijke en aromatische kop koffie te bereiden. Dit traditionele apparaat, oorspronkelijk ontworpen door Alfonso Bialetti in 1933, bestaat uit drie compartimenten: een onderste waterreservoir, een filtermandje voor gemalen koffie en een bovenste opvang reservoir voor de gebrouwen koffie.

Ten eerste vul je het onderste reservoir met water tot net onder het veiligheidsventiel. Vervolgens vul je het filtermandje met versgemalen koffie, zonder het aan te drukken, om een optimale doorstroming te garanderen. Daarna schroef je het bovenste deel stevig op het onderste deel om een goede afdichting te verzekeren.

Bij het verwarmen op een fornuis begint het water in het onderste reservoir te koken. De stoomdruk die hierbij ontstaat, forceert het kokende water door de gemalen koffie in het filtermandje. Deze druk zorgt voor een intensieve extractie van de koffiearoma’s, wat resulteert in een rijke en volle smaak. De gebrouwen koffie stijgt vervolgens door een centrale buis en wordt in het bovenste opvang reservoir verzameld.

Eenmaal gebrouwen, wordt de koffie voorzichtig uitgeschonken, waarbij de karakteristieke, robuuste smaak volledig tot zijn recht komt. De Percolator (Mokkapot) is beroemd om het produceren van een sterke, espressachtige koffie die vaak als basis dient voor verschillende koffiedranken zoals cappuccino’s en lattes.

Kortom, de Percolator (Mokkapot) is een efficiënt en effectief apparaat dat, door zijn unieke ontwerp en gebruiksgemak, een essentiële plaats inneemt in de keuken van iedere koffieliefhebber. De combinatie van druk, warmte en zorgvuldig gemalen koffie resulteert in een aromatisch en krachtig brouwsel dat de veelzijdigheid en het erfgoed van koffie zetapparatuur eer aandoet.

WAT HEB JE NODIG

• Percolator (juiste maat voor hoeveelheid koffie)
• “Gefilterd” Water
• Waterkoker
• koffiemolen (optioneel)
• koffie
• Een (gas)kookplaat
• Espresso kopje

 

HOE TE ZETTEN

 1. Controleer of het zeefje en de rubberen pakking in het bovenste deel goed zitten.
 2. Verhit water tot ongeveer 93° graden Celsius.
 3. Maal koffie op een fijne stand, net iets grover dan espresso (stel het aantal grammen in op de maat van het bakje van de percolator).
 4. Vul het bakje met gemalen koffie zorg ervoor dat het vlak afgestreken is. En, voor de liefde voor koffie, stamp het koffiedik niet aan!
 5. Haal alle koffie van de rand van het bakje, anders sluit de percolator straks niet goed.
 6. Vul de onderste kamer (tot net onder het ventiel) met het gekookte water. Beginnen met heet water zal de bitterheid verminderen
 7. Plaats de koffiebakje in de onderste kamer van de pot en schroef het bovenste deel voorzichtig op de onderste kamer (onthoud dat het onderste deel heet is!).
 8. Plaats de percolator op middelhoog vuur op je (gas)kookplaat. Zorg ervoor dat het ventiel van je afgedraaid is.
 9. Houd de warmte onder controle, je wil niet dat het water te snel kookt, dat geeft weer extra bitterheid.
 10. Let goed op de geluiden die uit je percolator komen en haal hem van het vuur als hij begint te gorgelen.
 11. Serveer de resultaten in een espresso kopje.

TIP: In een Italiaanse keukenkast staan alle maten percolators, want een grote maat voor de helft vullen werkt niet, er wordt dan geen druk opgebouwd. Gebruik altijd de juiste maat voor het gewenst aantal kopjes.

 

Wil je ook meer over andere zetmethodes weten, kijk hier dan ook eens.

You cannot copy content of this page