0228526835 maandag t/m donderdag van 09:00 tot 16:00 uur info@coffeexperts.eu

Weergaven: 4

Chemex

CHEMEX

Een Chemex is een handgemaakte glazen koffiezetter, ontworpen voor het bereiden van hoogwaardige filterkoffie. De Chemex, uitgevonden door de chemicus Peter Schlumbohm in 1941, combineert elegantie en functionaliteit.

Ten eerste wordt de Chemex gekenmerkt door zijn iconische zandloperfiguur en houten kraag, wat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook praktisch, omdat het zorgt voor een veilige en comfortabele grip tijdens het schenken. De Chemex maakt gebruik van speciale, dikke filters die ervoor zorgen dat de koffie langzaam doorloopt. Deze filters verwijderen oliën en onzuiverheden, wat resulteert in een heldere, pure en aromatische koffie.

Daarnaast biedt de Chemex controle en precisie over het brouwproces. Door het gieten van heet water in een langzame, cirkelvormige beweging, kan de gebruiker de extractietijd en smaakintensiteit nauwkeurig aanpassen. Dit proces benadrukt de delicate en complexe smaken van de koffiebonen.

Een ander belangrijk aspect is de veelzijdigheid van de Chemex. Afhankelijk van de gebruikte koffiebonen en de zetmethode, kan de Chemex diverse smaakprofielen produceren, van lichte en bloemige tonen tot rijke en volle smaken. De Chemex is daarom geliefd bij zowel koffiekenners als liefhebbers, vanwege de mogelijkheid om verschillende smaaknuances te ontdekken en te waarderen.

Samenvattend is de Chemex meer dan alleen een koffiezetter; het is een instrument voor degenen die de kunst van het koffiezetten willen beheersen en de volle potentie van hun koffiebonen willen benutten.

WAT HEB JE NODIG

• Chemex (6 of 8 kopjes)
• Weegschaal
• “Gefilterd” Water
• Waterkoker
• koffiemolen (optioneel)
• Timer
• Koffie
• Chemex-papieren filter
• Zwanenhalsketel
• Koffie kopjes

Zetverhouding: 60 gram koffie voor elke 1000 milliliter water

 

HOE TE ZETTEN

  1. Verhit water tot ongeveer 93° graden Celsius.
  2. Weeg 24 gram koffie af, maal het op een maal instelling (tussen een V60 en een cafetière).
  3. Vouw het papieren filter en plaats het in de Chemex, zorg ervoor dat het drievoudig gevouwen gedeelte naar de tuit wijst.
  4. Bevochtig het filter met gekookt water en gooi dan dit water weg.
  5. Zet de Chemex op de weegschaal. Voeg de gemalen koffie toe en tarra de weegschaal.
  6. Start de timer. Giet 50 gram heet water bij de koffie en laat het 30 seconden bloemen.
  7. Giet vervolgens 400 gram van het hete water in 2 fasen, waarbij wordt gestreefd naar een totale zet tijd van ongeveer 3:30 – 4 minuten.
  8. Giet het water in langzame cirkelvormige bewegingen.
  9. Stop de extractie na 4 minuten, zelfs als het nog niet klaar is, anders zal het bitter smaken.
  10. Serveer koffie in je favoriete kopje!

TIP: Bij donkerder gebrande koffie gebruik dan een lagere water temperatuur (bijvoorbeeld 80° graden Celsius) Loop de koffie langer door dan 4 minuten, gebruik dan grover gemalen koffie. Loopt het te snel door, maal de koffie dan fijner.

 

Wil je ook meer over andere zetmethodes weten, kijk hier dan ook eens.

You cannot copy content of this page