0228526835 maandag t/m donderdag van 09:00 tot 16:00 uur info@coffeexperts.eu

Weergaven: 8

Pour_Over

OPSCHENKEN (V60)

Opschenken (V60) van koffie met een dripper gebeurt in een hoek van 60 graden vanwege de specifieke ontwerp kenmerken die bijdragen aan de extractie van de koffie. Hier zijn enkele redenen waarom deze hoek belangrijk is:

Optimale Extractie: De V60-dripper is ontworpen met een kegelvormige structuur en een hoek van 60 graden om een gelijkmatige extractie van de koffie te bevorderen. Deze hoek zorgt ervoor dat het water gelijkmatig door de koffie stroomt, waardoor alle koffiedeeltjes evenredig worden geëxtraheerd. Dit helpt om een gebalanceerde en consistente smaak te verkrijgen.

Controle over de Doorlooptijd: De 60 graden hoek in combinatie met de grote opening aan de onderkant van de V60-dripper en de groeven aan de binnenkant, zorgt voor een gecontroleerde doorlooptijd van het water. Hierdoor kan de barista de snelheid van het water dat door de koffie loopt nauwkeurig regelen, wat essentieel is voor het bereiken van de gewenste smaakprofielen.

Verbeterde Smaaknuances: Door de specifieke hoek en vorm van de V60 kunnen de verschillende smaaknuances van de koffie beter tot hun recht komen. Het ontwerp zorgt voor een grotere contacttijd tussen het water en de koffie, wat resulteert in een helderdere en schonere kop koffie met complexe en genuanceerde smaken.

Efficiënte Extractie: De hoek van 60 graden helpt ook bij het voorkomen van over- of onderextractie. Het water stroomt in een gecontroleerde, spiralende beweging door de koffie, waardoor het risico op ongelijke extractie vermindert en een consistent smaakprofiel wordt bevorderd.

Samengevat, de hoek van 60 graden bij het Opschenken (V60) dripper is cruciaal voor het bereiken van een optimale, consistente en gebalanceerde extractie, wat resulteert in een hoogwaardige kop koffie.

WAT HEB JE NODIG

• Hario V60 maat no.2
• Glazen kan
• Weegschaal
• “Gefilterd” Water
• Waterkoker
• koffiemolen (optioneel)
• Timer
• koffie (filterbranding)
• V60 no. 2 filters (bij voorkeur gebleekt)
• Schenktuit (zwanenhals) Ketel
• Koffie kopjes

Zetverhouding: 60 gram koffie voor elke 1000 milliliter water

 

HOE TE ZETTEN

  1. Verhit water tot ongeveer 95° graden Celsius. Giet het water pas in je zwanenhals ketel als je er klaar voor bent.
  2. Weeg 15 gram koffie af en maal deze op een medium stand.
  3. Zet de V60 boven op je glazen kan. Plaats het filter in de V60, spoel het papieren filter daarna af met gekookt water en gooi het water uit de glazen kan weg.
  4. Plaats de V60 met de glazen kan op de weegschaal. Voeg je gemalen koffie toe aan de V60. Tarra de weegschaal.
  5. Start je timer en giet langzaam 50 gram heet water over de koffie om deze te laten bloemen.
  6. Ga na 40 seconden door met schenken in langzame cirkelvormige bewegingen tot de schaal 150 gram bereikt.
  7. Voeg ongeveer na 1:20 nog 100 gram water toe in langzame cirkelvormige bewegingen tot de weegschaal 250 gram aangeeft.
  8. Wacht nu tot al het water door de koffie is gelopen, dit hele proces duurt ongeveer 3 minuten.
  9. Schenk de koffie uit de glazen kan en serveer deze vervolgens in je favoriete kopje.

TIP: Bij donkerder gebrande koffie gebruik dan een lagere water temperatuur (bijvoorbeeld 80° graden Celsius) Loop de koffie langer door dan 3 minuten, gebruik dan grover gemalen koffie. Loopt het te snel door, maal de koffie dan fijner.

 

Wil je ook meer over andere zetmethodes weten, kijk hier dan ook eens.

You cannot copy content of this page