0228526835 maandag t/m donderdag van 09:00 tot 16:00 uur info@coffeexperts.eu

Weergaven: 12

Cafetiere/French Press

CAFETIÈRE / FRENCH PRESS

Een Cafetière / French Press, ook wel bekend als een french press, press pot, coffee press of coffee plunger, is een populair apparaat om koffie te zetten. Het bestaat uit een glazen pot en een metalen filter. Deze combinatie zorgt ervoor dat koffie op een specifieke en smaakvolle manier wordt bereid.

Ten eerste, de naam ‘cafetière’ is een afkorting van ‘cafetière à piston‘. Dit geeft al aan dat het mechanisme van deze koffiezetmethode uniek is. Het gebruik van een metalen filter in plaats van een papieren filter is cruciaal. Hierdoor worden kleine deeltjes van de maling, inclusief waardevolle aroma’s, doorgelaten, wat bijdraagt aan de rijke smaak van de koffie.

Daarnaast, het proces van koffiezetten met een cafetière is eenvoudig maar doeltreffend. Men voegt grof gemalen koffie toe aan de glazen pot, waarna heet water wordt toegevoegd. Vervolgens roert men de inhoud en laat deze enkele minuten trekken. Dit langere contact tussen de koffie en het hete water resulteert in een voller karakter van de koffie, iets wat liefhebbers van deze zetmethode bijzonder waarderen.

Bovendien, de cafetière is veelzijdig in gebruik en kan afhankelijk van de regio onder verschillende namen bekend staan. In Frankrijk noemt men het een ‘cafetière’, terwijl in Engelstalige landen de termen ‘french press’ en ‘coffee press’ gangbaar zijn. In sommige delen van de wereld gebruikt men zelfs de term ‘coffee plunger’.

Kortom, de cafetière is een essentieel hulpmiddel voor iedereen die van rijke, aromatische koffie houdt. Het glazen ontwerp, het metalen filter en de unieke bereidingswijze zorgen voor een bijzondere koffie-ervaring die door vele koffieliefhebbers wereldwijd gewaardeerd wordt.

WAT HEB JE NODIG

• Cafetière
• Weegschaal
• “Gefilterd” Water
• Waterkoker
• koffiemolen (optioneel)
• Koffie
• Timer
• Lepel
• Koffie kopjes

Zetverhouding: 60 gram koffie voor elke 1000 milliliter water

 

HOE TE ZETTEN

  1. Verhit water tot ongeveer 93° graden Celsius. Water van 100 graden geeft een verbrande koffiesmaak.
  2. Weeg 30 gram koffie af voor 500 ml. koffie en maal het op een medium tot grove stand.
  3. Doe de gemalen koffie in de cafetière
  4. Plaats cafetière op de weegschaal en tarreer de weegschaal.
  5. Giet langzaam de 500 gram water in de zetkamer van de cafetière, roer de koffie met de lepel een keer of 6 door. Zorg ervoor dat de koffie volledig is verzadigd.
  6. Laat de koffie 4 minuten trekken.
  7. Als de 4 minuten voorbij zijn, roer dan de koffie eventueel met de lepel nog een keer of 6 door.
  8. Druk de zuiger voorzichtig helemaal naar de bodem.
  9. Schenk de koffie uit in de kopjes en geniet ervan!

TIP: Als het drukken moeilijk wordt, til de plunjer een paar centimeter omhoog en begin opnieuw.

 

Wil je ook meer over andere zetmethodes weten, kijk hier dan ook eens.

You cannot copy content of this page