0228526835 maandag t/m donderdag van 09:00 tot 16:00 uur info@coffeexperts.eu

Weergaven: 8

Koffie Fusion #002: Plantaardige (slag)room aquafaba

Deze Koffie Fusion #002: Plantaardige (slag)room aquafaba is eigenlijk een vreemde eend in de bijt, maar hoort toch beschreven te worden. Het is immers belangrijk om ook mensen met een veganistische leefstijl de mogelijkheid te bieden om van onze recepten te genieten.

 

Plantaardige vervangers van melk of yoghurt zijn er in overvloed. Plantaardige slagroom is lastiger te vinden, maar bestaat wel degelijk. Wil je gemak? Kies dan voor de kant-en-klare plantaardige slagroom uit de supermarkt of biologische winkel. Wil je iets minder gemakkelijk, maar wellicht veel lekkerder? Probeer dan deze Koffie Fusion #002: Plantaardige (slag)room aquafaba gemaakt van kikkererwtensap (aquafaba).

Wat is aquafaba precies?

Aquafaba is het kookwater van kikkererwten. De naam ‘aquafaba’ is afgeleid van het Latijn: ‘aqua’ betekent water en ‘faba’ betekent erwten. Aquafaba wordt beschouwd als een relatief nieuw ingrediënt. Deze gemakkelijke vegan slagroom is waarschijnlijk de gezondste slagroom ooit. Het is gemaakt zonder vet.

De smaak van aquafaba

Het idee van kookwater van kikkererwten klinkt voor veel mensen niet erg aantrekkelijk. Wat als je gebak of andere lekkernijen naar kikkererwten ruiken en smaken? Zo uit de pot, of na het koken van je eigen kikkererwten, ruikt het water ook nog een beetje naar kikkererwten. Maar zodra je het gaat verwerken, verdwijnt deze smaak en geur.

Voordelen van aquafaba

 • Gezond: Aquafaba bevat geen vet en is daarmee een gezondere keuze vergeleken met traditionele slagroom.
 • Vegan: Het is een plantaardig alternatief dat geschikt is voor veganisten.
 • Veelzijdig: Aquafaba kan gebruikt worden in verschillende recepten, van slagroom tot meringues en zelfs als eivervanger in bakrecepten.

Nadelen van aquafaba

 • Beschikbaarheid: Hoewel het gemakkelijk thuis te maken is, is het niet altijd kant-en-klaar verkrijgbaar.
 • Smaak: De initiële geur en smaak kunnen afschrikken, hoewel deze verdwijnen tijdens de bereiding.

Kortom, aquafaba is een innovatief en gezond alternatief voor traditionele slagroom, met een verrassende veelzijdigheid en gebruiksgemak.

Wanneer je de aquafaba hebt gebruikt, kan je van de kikkererwten eenvoudig hummus maken voor bij de borrel op een toastje of als dip, maar ook heerlijk voor op je boterhammetje of wrap tijdens de lunch.

Ingrediënten:

 

 • 180 ml kikkererwten sap (Aquafaba)
 • 95 gram zoetstof in poedervorm zoals poedersuiker (anders krijgt de slagroom een korrelige structuur)
 • 2 gram wijnsteenbakpoeder (optioneel)
 • 2 gram vanille-extract

 

Optioneel: Wijnsteenbakpoeder, optioneel, maar aan te raden. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat het in veel minder tijd een stijve, opgeklopte textuur vormt dan zonder. Het werkt ook als stabilisator om de slagroom zijn stevige textuur te laten behouden.

 

 

 

Werkwijze:

 

 • Giet het water uit een blikje of glazen pot kikkererwten in een grote mengkom.
 • Bewaar de kikkererwten voor later als tussendoortje of een ander recept (hummus?).
 • Voeg de wijnsteenbakpoeder toe om de slagroom te binden en luchtig en stijf te maken.
 • Voeg ook de poedervormige zoetstof en vanille toe.
 • Begin met kloppen met een staande mixer gedurende ongeveer 3-4 minuten.
 • Begin op gemiddelde snelheid en verhoog na 30 seconden naar hoge snelheid.
 • Klop tot je een dikke schuimige textuur hebt met stijve pieken.
 • Gebruik onmiddellijk om te genieten van een zachte dikke textuur.

Je kunt ook een handmixer gebruiken. Het kost je dan ongeveer twee keer zoveel tijd, maar het resultaat zal hetzelfde zijn.

* Een pot kikkererwten bevat doorgaans ongeveer 180 ml vloeistof. Maak je echter geen zorgen als je meer of minder kikkererwtenpekelsap of water hebt. Belangrijk is dat je ten minste een half kopje pekel hebt; hiermee kun je dit recept volgen en uiteindelijk een goede hoeveelheid slagroom bereiden.

* Let op: Slagroom gemaakt van kikkererwtensap (Aquafaba) verschilt aanzienlijk van gewone slagroom. Houd er rekening mee dat de smaak en textuur niet hetzelfde zullen zijn.

Koffie Fusion #002: Aquafaba01
Aquafaba02
Aquafaba03
Aquafaba04

10% KORTING op alle koffie aankopen.

10FBF3GSJ

Per klant is deze kortingscode éénmalig te gebruiken.

10% INTRODUCTIE KORTING

You cannot copy content of this page