0228526835 maandag t/m donderdag van 09:00 tot 16:00 uur info@coffeexperts.eu

Hits: 469

De Geschiedenis van koffie … een simpele tijdlijn van gebeurtenissen? Wij denken van niet!

 

Nee, de geschiedenis van koffie is zoveel meer. Het is een spetterend avontuur van duizend jaar, gevuld met dodelijke tartende ontsnappingen, internationale intriges en – oh ja! – verzengende romantiek. Van verre, tropische eilanden tot de machtscentra van de internationale handel, het was verboden, uitgescholden, geprezen en verdedigd. Koffie veroorzaakte zowel angst als genot.

 

Koffie is niet zomaar een drankje, het is magie, het dringt zichzelf binnen in onze psyche, wekt conflicten en controverse op. Lees snel verder en geniet van de gedurfde, robuuste reis die koffie heeft gemaakt tot wat het nu is.

 

 

Naast de geschiedenis van koffie hebben ook wij natuurlijk een geschiedenis, die je hier kan lezen.

850

Een Ethiopische herder, Kaldi genaamd, observeerde zijn geiten die dartelen bij een struik met rode bessen. Vervolgens kauwde één van de geiten op de rode bessen en liet een uitbundige “Baaaaaaahhh!” horen. De koffiebes is ontdekt! Kaldi proefde zelf de bessen. Een gevoel van opgetogenheid en opgewondenheid overviel hem. Hij zei tegen zijn geit: ‘Deze bessen zijn door de hemel gezonden. ‘Opgewonden renden hij en zijn geiten naar het dichtstbijzijnde klooster en vertelden over hun wonderbaarlijke ontdekking. De hoofdmonnik was niet geamuseerd. ‘Ben je bezeten schreeuwde de hoofdmonnik?’  Hij veroordeelde de bessen als het werk van de duivel en gooide ze prompt in het vuur. Al snel vulde de geur van vers geroosterde koffie de vrome zalen van het klooster en dat lokte ook de andere monniken. Nadat de hoofdmonnik in slaap was gevallen, nam een jonge rebelse monnik de afgekoelde bonen uit de vuurplaats. Deze innovator, ‘s werelds eerste barista, mengde de bonen met water en het resultaat, een heerlijk geurende en smakend brouwsel, wat de monniken de hele nacht wakker kon houden. Ondertussen reisde het woord van deze geurige, energieke “drank” naar een andere hoek van Ethiopië en sprak ook tot de verbeelding van de Galla-stam. De Galla mengde de bes met ghee, een geklaarde boter, en perste het mengsel tot een heerlijke powerbar. Hun krijgers trokken de strijd aan met hun nieuwe, energieke snack en waren onoverwinnelijk! In de regio’s Kaffa en Sidamo, worden tot op de dag van vandaag soortgelijke powerbars nog steeds gegeten.

1000 – 1100

Arts en filosoof Avicenna Bukhara schrijft het eerst bekende geschrift die de geneeskrachtige eigenschappen van koffie beschrijft. Een echte visionair!

Ondernemende Arabische handelaren keren terug naar hun thuisland, nu het huidige Jemen, met koffie uit Ethiopië. Ze cultiveren de plant voor het eerst op plantages en creëren, door de bonen in water te koken, een zeer bevredigende en  opbeurende drank . Het wordt “qahwa” genoemd, vrij vertaald “dat wat slaap verhindert.

Overigens is qahwa, ook geschreven als “kahwah”, een van de vele woorden die Arabieren gebruikten voor wijn. Tijdens het strippen van de kersenachtige schil van de koffieboon, kon de pulp worden gefermenteerd om een krachtige, alcoholische drank te maken met een behoorlijke kick! Terwijl de Koran wijn of andere dergelijke bedwelmende middelen verbiedt, beweren moslims die gecharmeerd zijn van koffie dat het brouwsel eigenlijk een stimulerend middel is.

1453 – 1454

Ottomaanse Turken introduceren koffie in het bruisende machtscentrum van Constantinopel. Die slimme Turken voegen kruidnagel, kardemom, kaneel en anijs toe voor een zeer pittig, energiek brouwsel. Als je in Istanbul bent, bestel dan deze explosie uit het verleden waar je tot op de dag van vandaag nog steeds van kan geniet.

De moefti van Aden bezoekt het Ethiopische platteland en ziet zijn eigen burgers koffie drinken. Hij moet een smaak hebben! De drank geneest hem van een onbekende aandoening en – voila! Zijn goedkeuring helpt de populariteit van koffie tot in Mekka te verspreiden. Daar worden de eerste koffiehuizen gevestigd, bekend als Kaveh Kanes, die worden gebruikt voor religieuze bijeenkomsten. Roddels, zang en verhalen volgen snel.

1475

Koffie cafe’s openden rond 1475 in Constantinopel. In de Turkse cultuur wordt koffie algemeen beschouwd als een afrodisiacum. waarvan velen beweren dat ze de eerste zijn. Het worden hotspots voor levendige discussies en politieke debatten.

Koffie wordt zelfs zozeer een onderdeel van de Turkse cultuur dat ze een wet creëren die het voor een vrouw legaal maakt om van haar man te scheiden als hij haar niet voorziet van haar dagelijkse quotum … koffie. Koffie wordt algemeen beschouwd als een afrodisiacum.

1511

Het probleem begint! Iets meer dan 50 jaar nadat koffiehuizen populair werden in Mekka, verbiedt gouverneur Khayr Bey de drank, uit angst dat de invloed ervan energieke discussies en debatten bevorderde die zouden kunnen leiden tot verzet tegen zijn bewind.

Hij sluit winkels tot in Constantinopel. Er breken rellen uit, onrust breidt zich uit! En net als blijkt dat er een koffierevolutie kan uitbreken, komt de sultan van Caïro tussenbeide. Hij laat weten dat koffie heilig is en laat de gouverneur executeren. Eraf met zijn hoofd!

1570

Koffie komt dit jaar aan in Venetië. Deze drukke havenstad bediende de handelaren van de wereld waar ze hun unieke schatten uitwisselden.

In eerste instantie werd deze zeldzame exotische vondst alleen beschikbaar gesteld aan de zeer rijken, en werd het soms verkocht bij eersteklas limonadekraampjes voor medicinale doeleinden.

1600

het eerste koffiehuis in de geschiedenis wordt geopend, dat zich richt op reizigers en de handel tussen de Venetianen en de Ottomanen.

In 1600 hadden Arabië en moslim Afrika een monopolie op de koffieproductie. Om dat zo te houden, verbieden hun wetten de export van vruchtbare bonen. Vruchtbare bonen zijn bonen met de kers nog om het zaad. Voordat ze werden geëxporteerd, werden koffiebonen gekookt om ze onvruchtbaar te maken door de schil eraf te werpen om te voorkomen dat slimme smokkelaars zouden wegsluipen met de kostbare goederen. Maar niets is onfeilbaar …

In 1600 smokkelt een Aziatische indiaan genaamd Baba Budan na zijn pelgrimstocht naar Mekka vruchtbare koffiebonen van Mekka naar India.

Na zijn terugkeer in India kweekt hij in het geheim de bonen. De afstammelingen van die bereisde bonen produceren tot op de dag van vandaag nog steeds koffie! In feite vertegenwoordigt “Old Chik”, zoals de originele bonen worden genoemd, ongeveer een derde van de koffie die India produceert. Geen wonder dat Baba Budan tot heilige werd gemaakt en dat er een regio in India naar wordt genoemd.

 

In Venetië merkt de kerk de toenemende populariteit van koffie. De plaatselijke geestelijkheid gelooft dat het satanisch is, een product van Ottomaanse ongelovigen.

Dus paus Clemens VIII besluit de donkere drank zelf te inspecteren. De geur was zo aangenaam en uitnodigend dat de paus bezwijkt voor verleiding en het “brouwsel van de duivel” probeert.

Na het te hebben geproefd, verkondigt hij: “Wel, deze Satans drank is zo heerlijk dat het jammer zou zijn om de ongelovigen er exclusief gebruik van te laten maken. We zullen Satan voor de gek houden door hem te dopen en er een echt christelijke drank van te maken” en God danken hij deed! De wijsheid van de Kerk zegeviert opnieuw!

1607

CoffeeXperts De Geschiedenis van koffie https://www.coffeexperts.eu/de-geschiedenis-van-koffie/

Kapitein John Smith, een Britse wereldavonturier, die een van de oprichters was van de eerste Engelse nederzetting in Jamestown (Virginia), brengt het nieuw ontdekte Amerika onder de aandacht van koffie. Er is zelfs sprake van de Turkse drank die bekend staat als coffa.

Misschien was het een goede kop koffie die hem tot zulke verbazingwekkende ontdekkingen, gevaarlijke avonturen en ook in de problemen drijft. hij raakte in gevecht met de lokale bevolking.

Pocahontas redt kapitein John Smith. Volgens de legende, terwijl ze stroomopwaarts waren, op zoek naar voedsel; hij werd gevangen genomen door de Powhatan-stam. Net voor zijn executie kwam de mooie 14-jarige dochter van de Chief, prinses Pocahontas, tussenbeide. Om hem te sparen, wierp ze zich bovenop de eigenwijze kapitein, bereid om een ​​klap van knuppels te krijgen om hem te beschermen. De Chief gaf toe aan het medeleven van zijn dochter en blijkbaar haar “schoolmeisje” verliefdheid. Smith werd vrijgelaten.

Nadat de kapitein een ‘vluggertje’ had gehad met Pocahontas – ‘een kopje koffie met een vluggertje’, vertrok de knappe kapitein. Met een bedankje en een knipoog liet hij de blozende prinses Pocahontas achter zich. Het gerucht gaat dat deze twee de komende jaren verschillende rendez-vous hebben gehad. Hoewel sommigen zeggen dat ze het uit liefde deed, denken andere dat ze het voor de koffie deed.

CoffeeXperts De Geschiedenis van koffie https://www.coffeexperts.eu/de-geschiedenis-van-koffie/
CoffeeXperts De Geschiedenis van koffie https://www.coffeexperts.eu/de-geschiedenis-van-koffie/

1616

De succesvolle lakenhandelaar en handelaar Pieter Van Den Broeck was een van de eerste Nederlanders die koffie proefde. Terwijl hij in dienst was van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, smokkelde hij in 1616 koffie naar Nederland. Bezocht Mocha in Jemen en dronk “iets warms en zwarts”. Omdat het illegaal was om een ​​kostbare koffieplant of zijn vruchtbare zaden / bonen uit de Arabische landen te halen, ging Pieter op pad om er een terug te smokkelen naar Nederland. Helaas voor de Nederlanders, en gelukkig voor de Jemenieten, mislukt de teelt in Nederland jammerlijk.

Gedwarsboomd in Antwerpen door het wispelturige plantje, dat de voorkeur gaf aan de warmere temperaturen van de equatoriale zones, ontdekten de Nederlanders al snel dat ze deze plant niet ver weg konden laten groeien van zijn oorsprong zoals ze hadden gehoopt.

Om niet te worden afgeschrikt en omdat ze de goede zakenmensen waren, hadden ze hun zinnen gezet op het uitbreiden van hun monopolie op de specerijenhandel met koffie. Ze zagen het potentieel ervan en wachtten hun tijd af tot de vraag naar koffie in Europa aansloeg.