0228526835 van 09:00 tot 16:00 uur info@coffeexperts.eu

De geschiedenis van koffie … een simpele tijdlijn van gebeurtenissen? Ik denk het niet!

 

Nee, de geschiedenis van koffie is zoveel meer. Het is een spetterend avontuur van duizend jaar, gevuld met dodelijke tartende ontsnappingen, internationale intriges en – oh ja! – verzengende romantiek. Van verre, tropische eilanden tot de machtscentra van de internationale handel, het was verboden, uitgescholden, geprezen en verdedigd. Koffie veroorzaakte zowel angst als genot.

Koffie is niet zomaar een drankje, het is magie, het dringt zichzelf binnen in onze psyche, wekt conflicten en controverse op. Lees snel verder en geniet van de gedurfde, robuuste reis die koffie heeft gemaakt tot wat het nu is.

850

Een Ethiopische herder, Kaldi genaamd, observeerde zijn geiten die dartelen bij een struik met rode bessen. Vervolgens kauwde één van de geiten op de rode bessen en liet een uitbundige “Baaaaaaahhh!” horen. De koffiebes is ontdekt! Kaldi proefde zelf de bessen. Een gevoel van opgetogenheid en opgewondenheid overviel hem. Hij zei tegen zijn geit: ‘Deze bessen zijn door de hemel gezonden. ‘Opgewonden renden hij en zijn geiten naar het dichtstbijzijnde klooster en vertelden over hun wonderbaarlijke ontdekking. De hoofdmonnik was niet geamuseerd. ‘Ben je bezeten schreeuwde de hoofdmonnik?’  Hij veroordeelde de bessen als het werk van de duivel en gooide ze prompt in het vuur. Al snel vulde de geur van vers geroosterde koffie de vrome zalen van het klooster en dat lokte ook de andere monniken. Nadat de hoofdmonnik in slaap was gevallen, nam een jonge rebelse monnik de afgekoelde bonen uit de vuurplaats. Deze innovator, ‘s werelds eerste barista, mengde de bonen met water en het resultaat, een heerlijk geurende en smakend brouwsel, wat de monniken de hele nacht wakker kon houden. Ondertussen reisde het woord van deze geurige, energieke “drank” naar een andere hoek van Ethiopië en sprak ook tot de verbeelding van de Galla-stam. De Galla mengde de bes met ghee, een geklaarde boter, en perste het mengsel tot een heerlijke powerbar. Hun krijgers trokken de strijd aan met hun nieuwe, energieke snack en waren onoverwinnelijk! In de regio’s Kaffa en Sidamo, worden tot op de dag van vandaag soortgelijke powerbars nog steeds gegeten.

1000 – 1100

Arts en filosoof Avicenna Bukhara schrijft het eerst bekende geschrift die de geneeskrachtige eigenschappen van koffie beschrijft. Een echte visionair!

Ondernemende Arabische handelaren keren terug naar hun thuisland, nu het huidige Jemen, met koffie uit Ethiopië. Ze cultiveren de plant voor het eerst op plantages en creëren, door de bonen in water te koken, een zeer bevredigende en  opbeurende drank . Het wordt “qahwa” genoemd, vrij vertaald “dat wat slaap verhindert.

Overigens is qahwa, ook geschreven als “kahwah”, een van de vele woorden die Arabieren gebruikten voor wijn. Tijdens het strippen van de kersenachtige schil van de koffieboon, kon de pulp worden gefermenteerd om een krachtige, alcoholische drank te maken met een behoorlijke kick! Terwijl de Koran wijn of andere dergelijke bedwelmende middelen verbiedt, beweren moslims die gecharmeerd zijn van koffie dat het brouwsel eigenlijk een stimulerend middel is.